tisdag 30 december 2014

Märkning

Jag har köpt en liten leksak :)

Dymo

Men den har faktiskt ett seriöst uppdrag, jo för man ska ju alltid märka sin mat i kylen på jobbet ni vet, och det var väl så här de menade? :)

Dymomärkning på matlådan

Sen, ibland så har jag maten i plastpåse...

Dymomärkning på påsklämmor

tisdag 23 december 2014

Julkorten 2014

Inför årets julkort hade jag bestämt att jag inte skulle köpa nån ny stans eller stämpel, eller nånting alls egentligen. Det gick sådär kan man säga... När jag såg stansen "god jul" så var det kört, den bara måste jag ju ha.

Årets julkort 2014

Julkort framsida med utstansat God Jul

Smidigt och bra sätt att fixa julkorten. För mitt andra beslut vara att det inte skulle vara så pyssligt, utan bara snabbt att fixa. Det gick också sådär...

Nånting virkat har jag funderat på ett par år och granarna var snabbt fixade, hann med några om dan, på väg till och från jobbet. Men... det där med att använda utstanset från framsidan och pussla ihop god jul även på insidan... Vem kom på den idén?!

Julkort insida med virkad julgran

Och så tog jag en sväng till in på Pysselaffären och kom hem med ett julklappspapper. Som inte direkt köptes för att ha att slå in julklappar med utan... för att det hade fina motiv, typ frimärken, som man kunde klippa ut och klistra på baksidan av kuverten.

Funderade ett tag på att klistra på framsidan av kuverten istället, men jag tror inte riktigt att Posten skulle ha gillat det, tror de vill att man ska använda deras frimärken :)

Julkortskuvert baksidan med piff

Nåt annat som jag inte var säker på om Posten skulle godkänna, eller i alla fall inte direkt digga, var tjockleken på mina julkort. Den där påsen man får hem och som man ska lägga julkorten i, den var liksom inte riktigt lämpad för mina julkort. Jag fick kämpa för att få i dem.

Och sen kom nästa problem, brevlådan. Hur kan de ha sånt lite inkast?! Jag fick verkligen trycka in min påse med våld, med skrapade knogar som resultat. Kan möjligen kanske eventuellt ha lite att göra med de virkade julgranarna och att god julet på framsidan var fastsatt med tjocka skummisar :)

Julkort från ovan, blev tjockt av fästkuddar

måndag 1 december 2014

Turbo fönstertvätt och återupplivat farinsocker

Ska, ska inte? Tänkte jag. Alltså ska jag adventstvätta fönstrena eller inte. jag tog det Rätta beslutet och satte igång, med en turbotvätt. 5 minuter per fönster ungefär... En riktig fusktvätt med andra ord :) inte vatten och skrapa utan bara fönsterputs och trasa. För att det var kallt och för att jag ville få det undanstökat. Och det jag gjorde var kanske bara att jämna ut smutsen ;) Nej då, fönstrena blev hyfsat rena men jag struntade i om det blev lite flammigt för de blir ändå smutsiga igen på några dagar...

En anledning att jag ville fixa fönstrena var mitt lilla nyinköp, som lite oväntat flyttat in hos mig, den fina Granen. Alltså, jag bar ju hem den själv från affären så helt oväntat var det ju inte, men det var liksom så att jag var ute efter en vattenkokare så det här var ett ganska oväntat resultat av den shoppingturen. Svårt att koka vatten med franför allt :)

Adventsbelysning gran

Första advent, då vill man ju ha nåt juligt till fikat. En mjuk pepparkaka slänger man ju ihop fort tänkte jag, och farinsockret borde må prima för jag har det ju i en bra glasburk. En burk formad som gammaldags farinburkar, så vad kan gå fel? Typ allt. Det är ju liksom inte formen på burken som kan bevara sockret utan en funktion som kallas lufttätt, en egenskap som min burk uppenbarligen lider viss brist på :) Om jag hade haft kvar sockret i påse så hade jag kanske kunnat krama och banka liv i sockret men nu, som betong i glasburken...

För några år sen hittade jag ett tips om att man kan, hur ologiskt det än låter, få ordning på sockret genom att värma det i ugnen. Jag kom inte ihåg hur länge eller hur varmt men fick loss några nästan deciliterstora "stenbumlingar" och körde några minuter på 175 grader, som ugnen var inställd på för baket. Tjoho, det funkade! Sockret blev mjukt så jag kunde mosa de stora klumparna, och sen torkade sockret igen... Men då var det i princip hanterbart, behövde bara mortla lite lätt.

Det funkade men är ju inte bästa sättet, sockret blir ju som sagt torrt. Först fuktigt och sen torrt. Jag hittade sen Det Rätta Sättet, på tillverkarens egen sajt, att lägga i en bit fuktat hushållapapper eller en bit potatis. Jag testade potatistricket på det som var kvar i burken och det funkade klockrent! Sockret blev härligt fuktigt och "grötigt" som det ska vara. (Men jag besparar er bilden på potatisen som grävt sig ner i farinsockret, det såg verkligen inte mysigt ut).

Så, mitt råd är, kör med ugnen om det är akut brådskande, annars, låt potatisen jobba!

Adventsbak mjuk pepparkaka